Dagens julbak


4 dl vetemjöl
3 dl socker
3 tsk bakbulver
2 tsk vaniljsocker
50 gram smör eller margarin
2,5 dl mjölk eller osötad sojadryck
ca 1tsk kanel och lite mindre kardemumma än kanel
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 gr ca 45 min
Sega saffranssnittar
1 paket saffran, (1/2 g)
0,75 dl socker
1 msk vatten
2 msk ljus sirap
100 gram smör, rumsvarmt
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Blanda först matskeden med vatten och sirapen sen blanda i resten. Dela i två delar och rulla till längder. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till rullarna med fingrarna. Grädda i 12-15 minuter på 200grader Skär i sneda bitar medan kakorna ännu är varma. Låt svalna helt på plåten.
Lingongrottor
4 ½ dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
Hjortonsylt eller lingonsylt
krydda med kanel och lite kardemumma
Blanda ihop allt utom sylten. Dela degen till små bollar,lägg på plåten och gör ett hål med tummen och lägg i en liten klick sylt. Grädda dom mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt kallna.
Russinkakor
200 g smör
1 1/2 dl strösocker
4 dl mjöl (knappt)
2 dl russin
2 tsk bakpulver
en nypa vaniljsocker om man vill
Blanda först smör och socker poröst sen i med resten. Rulla degen till små bollar som du lägger på bakplåtspappersklädda plåtar. Platta till dem med en gaffel och grädda i 175 grader tills de ser klara ut (ca 10 minuter).
Älskar hur mysigt det doftar av alla julkryddor i köket efter att man bakat! Mmmh!